Bente Brosböl Hansen och Carina Köster 3-25 februari

Utställning 3-25 februari
Öppning lördagen den 3 februari.
Vernissage kl 13.
Därefter öppet torsdag kl 16–18,
lördag–söndag kl 11-17.

Bente Brosbøl Hansen Krukmakare och keramiker

”Jag arbetar med dekorer av detaljerade mönster. Att få form och mönster att bli en helhet är min utmaning.”
År 1978 började jag som lärling på Birkerøds Pottemageri i Danmark. Fyra år senare, efter avlagt gesällprov, var jag färdigutbildad krukmakare. Efter några år som frilansande produktionsdrejare for jag över sundet för att bli delägare i en stenkärlsfabrik för saltglaserad keramik i Skåne. Från 1994 har jag haft egen verkstad och butik på Söderåsen i Klåveröd, Skåne. Närheten till naturen och lugnet i omgivningarna ger både inspiration och arbetsro. Utanför min verkstad har jag nyligen byggt en vedugn för keramik, ett spännande komplement till gasugnen där inne.

Jag arbetar i stengods. Allt jag gör, litet som stort, drejar jag för hand. Det blir både bruks-och konstkeramik. Mina dekorer har kommit att bli mitt signum; geometri, tredimensionalitet och precision. Med hjälp av maskeringstejp och latex får varje objekt ett helt unikt utseende.

Under åren har jag tävlat en del i drejning – är världsmästare 20 gånger om i teknisk klass, dansk mästare i frihandsdrejning och nordisk mästare.

 

Carina Köster

”Mitt måleri kan kännetecknas som ett modernt måleri. Jag gillar den utmaningen akvarellen ger i att arbeta intuitivt och omedelbart. Handens rörelse och ögat behöver hela tiden vara närvarande i vad som sker. Slumpen är en medspelare att beakta. Jag brukar säga om mitt måleri att det är förenklad akvarell på gränsen till abstrakt där jag lämnar till betraktaren att färdigställa. Vardagen och naturen är viktig för mig, därför blir det ofta motiv i form av landskap och stilleben. Ljus, rörelse och kontraster är viktiga att fånga. Jag vill beröra med mina målningar.

Om mig Född 1959, uppvuxen i Malmö i ett konstnärligt hem där hantverk, färg och formhantverk var en viktig del av vardagen. En vacker vardag. Bor och verkar i Kivik som konstnär och kursledare sedan 2019. Estetisk utbildning som formgivare och inredningsarkitekt Danmark 1986. Arbetat med gestaltning sedan dess både som anställd och i egen regi. Fokus på konstnärskapet kom i början av nya seklet. Första separatutställningen 1998 i Malmö.

Konstnärlig utbildning på bl a Gerleborgsskolan med studier för flera namnkunniga konstnärer.”

Se gärna min hemsida www.carinakoster.se